Alle onderbouwleerlingen van Het Goese Lyceum volgen per afdeling hetzelfde aantal lesuren voor welk keuzeprogramma je ook kiest. In het reguliere keuzeprogramma krijg je twee vakken.
Sport & Lifestyle
Ben je sportief dan zit je goed op Het Goese Lyceum! Naast de drie uur lichamelijke opvoeding in de brugklas krijg je bij het reguliere keuzeprogramma ook nog twee uur Sport & Lifestyle. In dit vak kom je in aanraking met allerlei andere sporten die niet worden aangeboden in de gewone gymlessen, zoals klimmen en longboarden.
Daarnaast leer je over onderwerpen die met sport te maken hebben. We werken daarin met thema’s zoals; ‘Fitheid en metingen’, ‘Sport en Voeding’, ‘Blessurepreventie’, maar ook ‘Social Media’ en ‘Omgaan met verschillen’.
De lessen worden afgewisseld met een klein stukje theorie en veel praktijk om dit dan gelijk toe te passen of te ondervinden. Plezier speelt hierin een belangrijke rol.
Eureka of 4M
De mavo- en havo-klassen op Het Goese Lyceum volgen twee uur per week het vak 4M. Dat staat voor mens, media, maatschappij en maken.
De vwo-klassen volgen het vak Eureka, een vak met een vergelijkbaar programma. Eureka is een uitspraak die betekent; ‘Ik heb het gevonden!’ Je gaat bij dit vak dan ook veel zelf onderzoeken en uitzoeken.
Vaardigheden en projecten
In zowel de eerste, tweede als derde klas werk je in een schooljaar aan verschillende projecten en bij verschillende docenten. Begrippen die binnen de lessen 4M en Eureka centraal staan, zijn: samenwerken, probleemoplossend vermogen, ICT-geletterdheid, creativiteit, kritisch denken, communiceren en sociale en culturele vaardigheden.
De projecten bij Eureka richten zich meer op onderzoeks- en wetenschapsvaardigheden en die van 4M op het praktisch toepassen van vaardigheden in de projecten. Je leert dingen die je bij andere vakken of buiten school kunt gebruiken. In de brugklas krijg je bij 4M en Eureka onder andere een designproject en ga je aan de slag met ict-vaardigheden en de basisbeginselen van programmeren. Bij 4M leer je in de werkplaats werken met gereedschappen en materialen en bij Eureka krijg je een periode drama.
In de tweede klas hebben leerlingen eerder bijvoorbeeld onderzoek gedaan en een oplossing bedacht voor een maatschappelijk vraagstuk van de toekomst. In het derde jaar 4M verdiepten de leerlingen zich onder andere in het probleem van de plasticsoep en maakten ze een influencer-filmpje om zwerfaval tegen te gaan. In de derde krijg je bij Eureka filosofie.
Binnen de verschillende projecten is er veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. En doordat we zoveel verschillende dingen doen, zit er altijd wel iets bij dat bij je past!
Aanmelden voor het reguliere keuzeprogramma
Heb je van de basisschool een mavo-, havo- of vwo-advies, dan kun je je aanmelden voor het reguliere keuzeprogramma.
Kosten
Voor het reguliere keuzeprogramma wordt geen bijdrage gevraagd.
Contact
Heb je interesse in het reguliere keuzeprogramma en wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op met 4M vakdocent mw. Remijn (e.remijn@pontes.nl) of Eureka vakdocent mw. E. Bijker (e.bijker@pontes.nl) of Sport & Lifestyle vakdocent dhr. de Waard (c.de.waard@pontes.nl).