Het Goese Lyceum is de enige school in Zeeland die Verrijkt en/of versneld (V&V) onderwijs aanbiedt. Het Goese Lyceum heeft ervoor gekozen om het V&V-programma in principe te koppelen aan de richting Tweetalig vwo. Dit keuzeprogramma is bestemd voor leerlingen die meer- of hoogbegaafd zijn en toe zijn aan extra uitdaging in de les en hun programma. Leerlingen in groep 8 kunnen al kennismaken met V&V en het Tweetalig vwo tijdens de Juniorklas.
Voor wie?
Ben je meer- of hoogbegaafd en wil je daarom meer uitdaging op school? Of heb je extra begeleiding nodig zodat jouw prestaties gaan passen bij waar je toe in staat bent? Dan zou het Tweetalig vwo V&V voor jou een prima keuze kunnen zijn. In dit programma komen we aan jouw behoefte tegemoet door het aanbod, de didactiek en de begeleiding meer op maat te maken. Het doel is om jouw persoonlijke en intellectuele ontwikkeling te stimuleren.
Als je meer- of hoogbegaafd bent, bestaat er ook een mogelijkheid je aan te melden voor het V&V-traject als je niet in het Tweetalig vwo instroomt. Bij de intake voor het V&V zullen we de behoeften in kaart brengen, de mogelijkheden bespreken en wederzijdse verwachtingen op elkaar afstemmen.
De onderbouw
De onderbouw duurt drie jaar en ongeveer 60% van de lessen op het Tweetalig vwo wordt in het Engels gegeven. Aan het eind van het derde jaar doe je mee aan het Cambridge-examen. Hiermee laat je zien dat je de Engelse taal goed beheerst en sluit jouw leerplan aan bij het algemene leerplan van Tweetalig vwo.
Daarnaast krijg je extra begeleiding van docenten met expertise op het gebied van hoogbegaafdheid, ontwikkel je je planningsvaardigheden en leer je hoe je bijvoorbeeld het beste kunt leren leren, hoe je kunt omgaan met faalangst en een ‘growth mindset’ kunt ontwikkelen. En natuurlijk word je ook wegwijs gemaakt in je nieuwe schoolomgeving.
Je volgt het eerste jaar lessen met verrijkingsonderdelen. Bovendien volg je in de brugklas een wisselprogramma lessen van de keuzeprogramma’s zoals Kunst & Cultuur, Technasium en van de Gymnasiumafdeling. In een roosterperiode heb je ook lessen in wetenschapsvaardigheden en filosofie. Aan het eind van de brugklas maak je een keuze voor het Gymnasium of een keuzeprogramma in de tweede klas.
De visie van Het Goese Lyceum op het gebied van hoogbegaafdheid is dat we het programma van de leerling zoveel mogelijk verrijken. Versnellen raden we in de onderbouw dan ook af.
De bovenbouw
Aan het einde van het derde jaar kies je, zoals elke leerling op havo en vwo een profiel en bijbehorend vakkenpakket. Als je op het Tweetalig vwo zit, volg je het Tweetalig programma waarin allerlei internationale, culturele en verrijkende onderdelen en uitwisselingen gericht zijn op (hoog)begaafdere leerlingen. Je volgt het International Bacchalaureate-programma in het Engels (IB-English). Daarin wordt extra verrijkingsstof aangeboden. Gymnasium en Technasium kun je zowel blijven volgen in combinatie met Tweetalig vwo.
Daarnaast kun je als Goese Lyceumleerling in het algemeen kiezen uit een breed scala aan extra kansen om je programma te verrijken, zodat het zoveel mogelijk aansluit bij jouw behoefte en ontwikkelperspectief richting hoger onderwijs. Zo heb je de keuze om één of meerdere extra vakken in je pakket op te nemen, zoals:
- de debatgroep én debating challenges
- de Inktaap (literaire jury)
- olympiades van exacte vakken
- een extra Cambridge examen doen
- voor je Profielwerkstuk (pws) een bijzondere (school)activiteit organiseren
- programma’s volgen op de Erasmusuniversiteit (medische faculteit)
- proefstuderen op een universiteit naar keuze
- meedoen aan projecten i.s.m. het University College Roosevelt
- meedoen aan Kunstbende of andere externe challenges
- deelnemen aan Lego-league, i.s.m. Technasium
- deelnemen aan Gymnasium challenges
Bovenstaande lijst is absoluut niet compleet. Nog meer extra’s kun je al dan niet in het kader van je loopbaanoriëntatie (LOB) kiezen. Je ziet, als leerling van Het Goese Lyceum heb je veel kansen om je programma te verrijken. Te veel om op te noemen! Door in overleg, met je mentor bijvoorbeeld, keuzes te maken, krijg je een leerplan op maat. Je keuzes worden later opgenomen in je plusdocument bij je diploma.
Aanmelding
Hoogbegaafde leerlingen met een vwo-advies komen voor het V&V-programma in aanmerking. Bij een afwijkend schooladvies is maatwerk mogelijk, mits de leerling voldoet aan een aantal specifieke kenmerken die worden onderschreven door de leerkracht van de basisschool in het onderwijskundig rapport (OKR) of blijken uit een onderzoeksrapport.
Kenmerken meer- en hoogbegaafdheid volgens Stichting Leerplan Ontwikkeling:
- Hoge intelligentie (IQ hoger dan 130)
- Vroege ontwikkeling
- Uitblinken in een aantal gebieden
- Gemakkelijk kunnen leren
- Goed leggen van (causale) verbanden
- Makkelijk kunnen analyseren van problemen
- Het maken van grote denksprongen
- Voorkeur voor abstractie
- Hoge mate van zelfstandigheid
- Brede of juist specifieke interesse/hoge motivatie/veel energie
- Creatief/origineel
- Perfectionistisch
- Apart gevoel voor humor
- Hoge mate van concentratie
Intake
Na je aanmelding worden jij en je ouders uitgenodigd voor een intakegesprek. We brengen dan de wederzijdse verwachtingen in kaart en bekijken of er maatwerk nodig is.
Mocht blijken dat je wellicht extra ondersteuning nodig zult hebben in het voortgezet onderwijs, dan kan een gesprek met onze zorgcoördinator al eerder in het schooljaar plaatsvinden – vóórdat je je aanmeldt. Je ouders kunnen dan contact opnemen met zorgcoördinator mw. M. Koole (m.koole@pontes.nl).
Kosten
Voor deelname aan het programma V&V vraagt de school geen extra bijdrage. Een eigen bijdrage wordt alleen gevraagd wanneer er tevens gebruik wordt gemaakt van Tweetalig vwo of een ander keuzeprogramma.
Contact
Heb je interesse in het keuzeprogramma Verrijkt en/of Versneld en wil je hier meer informatie over? In groep 8 kun je deelnemen aan de Juniorklas. Of neem contact op met afdelingsleider van de brugklassen mw. L. Marshall (l.marshall@pontes.nl).